Umre'de telefon kullanımı

Hac’da veya Umre’de İletişim

Suudi Arabistan’a Umre ya da Hac ziyareti yapacak yolcuların en çok merak ettiği konulardan birisi iletişim. Acentamıza da en yoğun gelen sorular arasında, “Umredeyken Türkiye ile nasıl iletişime geçerim?”, “Umre paketleri var mıdır?”, “Türkiye’den paket mi yaptıralım yoksa Arap hattı mı alalım?”, “Suudi Arabistan’da kendi hattımı kullanabilir miyim?”, “Ben Umredeyken ailem beni arayabilir mi?” gibi sorular yer alıyor. Siz hacı ya da umre adaylarımız için bizler de bu konuyu ayrıntılı olarak açıklamak istedik. Hac veya Umre esnasında Türkiye ile iletişim kurma rehberini hazırladık.

Hac & Umre Sırasında Telefon Kullanımı

Hac & Umre ziyareti için Suudi Arabistan’da iletişim kurabilmek, Türkiye’^yi arayabilmek istiyorsanız önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. Bunlardan birisi kendi hattınızı kullanarak iletişim kurmak, diğeri ise Suudi Arabistan’dan yerel bir hat alarak Türkiye’yi aramaktır. Sizlere öncelikle kendi Türk hattınızı kullanarak nasıl iletişim kurabileceğinizden bahsedeceğiz.

Türk Hattı ile İletişim Kurmak

Hac ya da Umre ziyareti için Suudi Arabistan’a gitmeden önce telefonunuz yurtdışı ile konuşmaya uygun olmalıdır. Bunun için kendi oparetörünüzle iletişime geçmeniz ve hattınızı yurtdışı kullanımına açmanız gerekmektedir. Hatlara göre yurtdışı kullanıma açtırma yöntemleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Turkcell için: Faturalı hat kullanıyorsanız ROAM yazıp 2200’a ücretsiz SMS göndererek, faturasız, yani eski tabiriyle kontörlü hat kullanıyorsanız *111# yi ücretsiz arayarak hattınızı yurtdışı kullanımına açtırabilirsiniz.
  • Vodafone için: Telefonunuzun mesaj bölümüne girerek ROAM AC yazıp 7048’e SMS gönderebilirsiniz. Bunun dışında, *121# yazıp arama tuşuna basarak da hattınızı yurtdışı kullanımına açtırabilirsiniz.
  • Türk Telekom için: Telefonunuzun mesaj bölümüne AC yazıp 5555’e ücretsiz SMS gönderebilirsiniz. Bunun dışında *150# yazıp arama tuşuna basarak da hattınızı yurtdışı kullanımına açtırabilirsiniz.

Dikkat: Bu yöntemleri yurtdışına çıkmadan önce yapmanız gerekmektedir.

Telefonunuzun yurtdışı kullanımına açık olması önemlidir. Bu, sadece sizin Türkiye’yi aramanızı sağlamaz, aynı zamanda başka kişilerin de sizleri arayabilmelerine olanak tanır. Yani eğer telefonunuzu yurtdışı kullanımına açtırmazsanız, sizi arayan kişiler size ulaşamayacaktır. Bunun yanında yurtdışında telefon kullanmanın bazı eksileri olabilmektedir. Ülkemizde kullandığınız tarifeleriniz (yurtdışına özel bir tarife değilse) yurt dışında geçersiz olacaktır. Türkiye’yi arayıp ailenizle görüşmek istediğinizde yüksek faturalar gelebilir. Bununla ilgili olarak da GSM operaötrlerinin çeşitli tarifeleri bulunmaktadır. Bizler kendi hattı ile Umre’ye gelen yolcularımıza bu tarifelerden birisini seçmelerini tavsiye ediyoruz. Aşağıda, GSM operatörlerinin Suudi Arabistan için hazırladığı bazı Hac ve Umre paketlerini görebilirsiniz.

Turkcell Suudi Arabistan Umre paketi: https://www.turkcell.com.tr/yurt-disi/yurt-disinda-kullanim/suudi-arabistan-300-dakika-paketi

Vodafone Hac ve Umre paketi: https://www.vodafone.com.tr/VodafoneRoaming/hac-ve-umre-paketi.php

Turk Telekom Umre paketi: https://bireysel.turktelekom.com.tr/mobil/web/tarife-ve-paketler/sayfalar/faturasiz/yurtdisinda-kullanim/aylik-180-dakika-umre-paketi.aspx

Bu paketlerden birisini seçmeniz durumunda Suudi Arabistan’da Türkiye ile görüşebilir, aynı zamanda yakınlarınızın da sizleri arayabilmelerini sağlayabilirsiniz.

Umre sırasında kendi telefonunuzdan Türkiye’yi aramak istediğiniz zaman ise numaranın başına +9 veya 009 getirmeniz gerekmektedir. Örneğin, cep telefonunuzda kayıtlı 0532 123 0000 numarasını aramak istiyorsunuz. Bu durumda numaranın başına +9 ekleyerek +90532 123 0000 şeklinde ya da 009532 123 0000 şeklinde  aramanız gerekmektedir.

Önemli Not: Türkiye’nin ülke kodu +90’dır. Ancak ülkemizde yapılan aramalarda bu koda gerek yoktur. Ülkemizde birbirimizi ararken telefon numaralarının başına 0 rakamını kendimiz koyarız. Bu, ülke içi aramaları için yeterlidir. Ancak yurt dışında iken ülke kodumuzun tamamını koymamız gerekmektedir. Bunu yapmak için de numaranın başına +9 koymamız yeterlidir. Ülke kodumuzun tamamı olan +90 ı numaranın başına koyarsanız telefon arama yapmayacaktır. Örneğin 0532 123 0000 numarasını aramak istediğinizde, numaranın başına +90 koyarsanız, numara +900532 123 0000 olacaktır. Bu yanlış bir numaradır ve arama yapmaz.

Hac & Umre İçin Yerel Telefon Hattı (Arap Hattı) ile İletişim Kurmak

Hac & Umre sırasında Arap hattı almak kimi durumlarda daha ekonomik gelebilir. Umre’de veya Hac’da iken internete sürekli erişim almak isteyen hacılarımıza genelde oranın yerel hattını almalarını tavsiye ediyoruz. Ülkemiz GSM operatörleri her ne akdar konuşma dakikaları konusunda cömert olsalar da, internet kullanımı konusunda halen istenilen fiyatlara inebilmiş değiller. Bu durumdan ötürü Suudi Arabistan’da sürekkli olarak internete ihtiyacı olan yolcularımız genel olarak Arap hatları almayı tercih etmektedirler.

Suudi Arabistan’da da Türkiye’de olduğu gibi 3 ana akım telefon hattı bulunmaktadır. Bunlar Mobily, Zein ve STC dir. Bu hatların arasında internet bağlantısı en güçlü ve hızlı olan hat STC’dir. Tabii bu hızın ve bağlantı gücünün bir değeri olması kaçınılmazdır. Bundan dolayı STC, tarife olarak aynı zamanda en pahalı hattır. İnternet bağlantı hızı ve kuvveti çok önemli değildir, hesaplı olması daha iyi olur diyen yolcularımıza tavsiyemiz ise Mobily adlı GSM operatörüdür. Mobily ekonomik internet paketleri olan bit hattır. Mekke ve Medine’de şehir merkezlerinde hızlı çeker ancak şehirden uzaklaşıldığında zaman zaman yavaşlayabilir. Bu üç ana GSM operatörü arasında en az tavsiye ettiğimiz hat ise Zein adlı hattır. Daha önce hem fiyat hem de performans olarak bu operatörden problemler yaşayan hacılarımız olduğu için, bizler bu hattı kendi yolcularımıza pek önermiyoruz.

Suudi Arabistan’da Hac dönemi esnasında GSM hattı almanın tek yolu vardır. Arap hattı almak için ilgili merkezlere gidip parmak izi verilmesi gerekmektedir. Son 3 yıldır uygulamaya geçen bu yasa sayesinde herkes sadece bir adet hat alabilmektedir. Parmak izi vererek almadığınız ve muadillerine göre aşırı ucuz olan Arap hatlarını almaktan çekininiz. Bunlar, büyük ihtimalle daha önce başkalarının kullandığı ve bir hafta ya da on gün içerisinde iptal olacak hatlardır.

Hac’da ya da Umre’de Görüntülü Konuşma

umre'de-görüntülü-konuşma

Hac veya Umre ziyareti esnasında, uzun süren ayrılıklardan dolayı sevdiklerimizi özler ve onlarla iletişime geçmek isteriz. Teknoloji çağını yaşadığımız şu günlerde, sevdiklerimizin sadece sesini duymak çoğu zaman yeterli olmayabiliyor. Onların yüzlerini de görmek, tüm aile bireylerine el sallamak, bazen Kabe’den onlara canlı yayın yaparak o kutlu atmosferi onlara da yaşatarak heyecanımızı sevdiklerimizle paylaşmak isteriz. İşte bu noktada görüntülü konuşma devreye giriyor. Sizlere Hac ve Umre sırasında ailenizle nasıl görüntülü konuşabileceğinize dair bir rehber hazırladık.

Öncelikle bu işlemi yapabilmek için telefonunuzun internete bağlı olması gerekmektedir. Otelinizin Wifi ağına bağlanarak Türkiye ile görüntülü konuşma gerçekleştirmeniz mümkündür. Wifi bağlantınızın kuvvetli olduğu noktalardan sevdiklerinizi arayabilir, onlarla görüntülü konuşabilirsiniz. Ancak Suudi Arabistan’da internet ağları Türkiye’deki gibi güçlü olamayabiliyor. Bir anda çok fazla kişinin bir ağa bağlanıp konuşmaya çalışması durumunda bağlantı problemleri yaşanabiliyor ve görüntülü konuşma denemeleri başarısızlıkla sonuçlanabiliyor. Bizler bu durumdan kaçınabilmek ve rahat rahat görüşme yapmak isteyen hacılarımıza Suudi Arabistan GSM hattı almalarını tavsiye ediyoruz.

Bunun yanında Suudi Arabistan’da bütün görüntülü arama programları da düzgün çalışmayabiliyor. Örneğin WhatsApp Suudi Arabistan’da efektik kullanılamıyor. Bunun yerine bizler yolcularımıza, Suudi Arabistan’a gelmeden önce BİP (http://bip.com),  İMO ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imo.android.imoim&hl=tr ) ya da Microsoft hesabı olanlar için Skype gibi uygulamaları indirmelerini tavsiye ediyoruz. Bu programlar arasında özellikle İMO adlı görüntülü konuşma programı, Suudi Arabistan’da çok etkili çalışıyor ve diğerlerine göre çok daha az takılıyor.

Hac & Umre’de WhatsApp Kullanımı

Hac ve Umre sırasında karşılaşılan en büyük problemlerden birisi de WhatsApp kullanımı ile ilgilidir. Ülkemizin en çok kullanılan programlarından biri olan WhatsApp, Suudi Arabistan’da çalışmıyor. Aslında çalışıyor ancak tam randımanlı çalışmıyor. Suudi Arabistan’da iken WhatsApp aracılığı ile mesaj atabiliyor, fotoğraf gönderebiliyor ve ses kaydı atabiliyorsunuz. Ancak görüntülü ya da sesli konuşma yapmak istediğinizde ise program hata veriyor ve başarısızlıkla sonuçlanıyor. Bundan dolayı Hac & Umre ziyareti sırasında görüntülü konuşma yapmak isteyen yolcularımıza başka programları kullanmalarını tavsiye ediyoruz.

Not: Eğer Türk hattınız ile internete bağlanıyorsanız, WhatsApp ile görüşme yapabiliyorsunuz. Ancak Wifi ile bağlıysanız ya da bir Arap GSM hattı kullanıyorsanız WhatsApp ile kouşmanız engellenecektir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir