İmar Ve İnşaanın Kapısı:Umre
“Umre imardan, tamirden gelir…”
Yıprananı atmayı pek sevmez eskiler. Zira bir kalemde silmek atmak israf görülür. Bir tamir ve onarma ile tekrar hayata dâhil edilebilecek olanı tamir eder, imar eder yeni bir şans verir ehli. Bu durum belki de Rabbani bir yönlendirmenin sonucudur.
İnsanı yaratan ve yaşan Rabbimiz, kulluk çizgisinden her çıkışında, eskimesinde, amelinde yıpranma meydana gelmesinde onu gözden çıkarmaz. Kendini yeniden imar ve inşa etmesi için imkânlar sunar insana.
Umre imardan, tamirden gelir, eskiyen insanlığımızı, kulluğumuzu onarmanın yollarından biridir. Umre “Umran”dır; medeniyetin başlangıcıdır. Örselenmiş yıpranmış uygarlığımızın yeniden Medenileşmesinin tohumlarını atmak için bir fırsattır.
“Umre iç dünyamızın arınmasını, tezkiyesini ve olgunlaşmasını sağlayacaktır.”
Haccı da umreyi de Allah için tamamlayın (Bakara: 196) ilahi emrine uygun yapılmış, katışıksız, saf ve tertemiz bir umrenin yeni başlangıçlara kapı açmaması mümkün değildir. “Umre, diğer bir umre arasındaki (küçük) günahları siler” Nebevi müjdesi bu kapının hem anahtarı hem de sonuç bildirgesi olsa gerektir.
Düşünsenize; “Sövüşme, dövüşme ve cinsel yakınlaşma” (Bakara:197) davranışlarından uzak durarak yapılmış bir umre; Hz. İbrahimin İzinde, Hz. Hacer annemizin iman ve teslimiyetinin peşinde onların yetiştirdiği ve boynunu keskin bıçağın altına koymaktan çekinmeyecek bir iman ve iradeye sahip Hz İsmail gibi nesiller yetiştirmemize katkı sağlamaz mı?
Bu bilinçle yetişmiş nesillerin İnşa edeceği toplumsal yapılarımızla yeni bir dünya ve medeniyet dünyayı daha yaşanılır bir hale getirmez mi. Elbette bu Umre iç dünyamızın arınmasını, tezkiyesini ve olgunlaşmasını sağlayacaktır. Bizim “İnsan/Adam” olmamızı sağlayacaktır.
Arınmak, onarmak ve yeniden inşalarımıza vesile olmak ümidini taşıdığımız umrelerimiz olsun inşallah. Umre mevsiminin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.
Osman HAZIR
Bir cevap yazın